Презентація результатів проекту "Громадський моніторинг співпраці України та ЄС у безпековій сфері"

Автор: IЄAC Понеділок, 01 квітня 2019

29 березня, відбулась презентація результатів проекту "Громадський моніторинг співпраці України та ЄС у сфері безпеки". Проект реалізований нашим Інститутом Євро-Атлантичного співробітництва за підтримки Громадська синергія / Civic Synergy та Міжнародний фонд "Відродження".

Презентацію проводили автори дослідження проекту:

 

Igor Kozii - військовий експерт Інститут Євро-Атлантичного Співробітництва;

Leonid Polyakov - незалежний військовий експерт;

Kostiantyn Fedorenko - молодший науковий співробітник Інститут Євро-Атлантичного співробітництва;

 

Під час презентації, було наведено основну інформацію щодо результатів проекту. Було розказано про основі законодавчі аспекти взаємодії України та ЄС у безпековій сфері. Загалом йшла мова про формальні та фактичні рамки співробітництва, про цивільні проблеми безпеки та стратегії безпекового розвитку України та ЄС.

 

Зокрема експерти розповіли про участь вітчизняних військових до бойових тактичних груп (БТГ) Європейського Союзу , описали історичну динаміку співробітництва, а також надали оцінку стану та огляд перспектив подальшого розвитку співпраці між країнами ЄС та Україною. Також спікери наголосили,  на кінцевих висновках та рекомендаціях, отриманих в ході проекту. Серед таких варто зазначити врегулювання нормативно-правової бази співробітництва відносно стандартів країн ЄС, а також високий потенціал співпраці у сфері військового виробництва, що й досі не є повністю реалізованим. 

Важливим є й згадана Ігорем Козієм можливість долучення до нових форматів співробітництва, серед котрих експерт називав European Intrevention Initiative (IE2). Загалом же автори зазначають, що динаміка співробітництва з європейськими країнами зростає, та можливо до збільшення, при умові проведення низки реформ. 
 

                       

 

 Під час дискусії, разом з експертами було обговорено основні проблемні моменти щодо реформування сфери безпеки та оборони, співпраці з країнами ЄС на рівні спільних операцій, виробництва, а також потенціал розвитку даної тематики у майбутньому. Автори звіту наголосили, що потенціал розвитку взаємодії України та ЄС у даному векторі хоч і не є настільки суттєвим, як, наприклад з НАТО, проте все ж є надзвичайно важливим, і розвивається. З іншої сторони, автори відмітили, що питання подальшого співробітництва також стосується і стабільного фінансування сфери безпеки та оборони, а також розумінні специфіки співпраці з ЄС у даному сегменті, через пріорітетність комунікації з національними державами.

З текстом звіту ви можете ознайомитись за посилланям.

 

Проект "Громадський моніторинг співпраці України та ЄС у безпековій сфері" реалізується за підтримки проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом «Відродження»Матеріали,опубліковані на цій сторінці, є виключною відповідальністю ІЄАС та необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу або Міжнародного фонду «Відродження».